Ga naar de inhoud

Interview: Koen Bouwman

Geboren en getogen in Ulft, natuurlijk kon hij niet ontbreken op het lijstje met prominenten. Maar Koen zou Koen niet zijn als hij zijn beste beentje niet voor zou zetten. Zijn band met Theo en Ulft haalde hem over om ook in de organisatie van de Theo Overbeek Memorial / Ronde van Ulft te stappen. Wij spraken Koen tijdens zijn hoogtestage in Sierra Nevada. 

Wat was jouw relatie met Theo Overbeek?

Theo was vanaf mijn eerste fietstrainingen bij de vereniging al een actief lid. Hij was voornamelijk actief als trainer/begeleider. Dit was in 2000 toen ik als 7-jarig bij RTV de Zwaluwen kwam. Uiteindelijk heeft hij mij begeleid t/m de junioren, dat was het jaar 2011.


Een wielerronde door je eigen dorp is speciaal”

Koen Bouwman – Prominent tijdens de Ronde van Ulft

Wat deed je besluiten om, naast je drukke leven als profwielrenner, tijd vrij te maken voor deze wielerronde?

Een wielerronde door je eigen dorp is speciaal, wanneer er dan ook nog een mooi gebaar achter zit dan wil ik er heel graag een steentje aan bijdragen om het een mooie en onvergetelijke dag te laten worden.

Heb je nog mooie anekdotes over Theo?

Anekdotes zijn er genoeg, was je met Theo op pad dan gebeurde er altijd wel iets. Mooier is misschien om te vertellen hoe Theo was als persoon. Het was nooit saai, altijd een uitgesproken mening,  alles kon en mocht, zolang je je best maar deed en plezier had in het fietsen. Theo trok niemand voor, werd er iemand eerste en laatste van de ploeg, dan kregen beide renners een even dikke pluim en schouderklop, zolang de inzet bij beide voor de volle 100% was.

Zoveel tijd doorbrengen met andermans kinderen, er snipperdagen voor opnemen, zelf de benzinetank volgooien en heel Nederland door scheuren en dan zien dat iemand beter en beter ging fietsen, dat is waar Theo van genoot, en waar iedereen die onder zijn hoede heeft gefietst nog altijd heel dankbaar voor is. Als ik voor de organisatie mag spreken is dat ook iets waar zij zich voor in willen zetten. Een wielerronde waar iedereen aan mee kan doen, of je nu jong of oud bent en waarbij de focus ligt op ontwikkeling.

DRU Cultuufabriek Ulft

Wat denk je van het parcours van de Ronde van Ulft?

Een lastige ronde met veel klinkers, draaien en keren, smalle straatjes, Ulft staat bekend om de DRU, daar moest het parcours ook zeker langs op, de passage langs Theo zijn huis en de finish midden in het centrum van Ulft. Alle facetten zitten hier in om er een schitterende koers van te maken.

Je hebt natuurlijk jarenlang in Ulft gewoond en getraind, leeft de wielersport in Ulft? Gaat het dorp de wielerronde omarmen?

Zeker weten. Met de Toerclub de Wildt heeft Ulft al tientallen jaren een mooi ledenbestand met voornamelijke fietsers uit Ulft. Niet toevallig met al die mooie fietsroutes waaronder het Montferland en net over de Duitse grens. Het mooiste zou zijn dat het in een aantal jaar tijd echt kan uitgroeien tot een jaarlijks terugkomend evenement van en voor Ulft. Een heus spektakel waarin sport en gezelligheid bij elkaar komen, want daar draaide het bij Theo immers ook om.